A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

P van... Privacy

Leiden, maandag 27 december 1999

Lieve Liefdescursisten,

"Laat mij alleen, alleen met al mijn verdriet," zong de onvergetelijke Rita Hovink. Dat was uiteraard wel het laatste dat ze wilde. " Zeur niet tegen mij," voegde ze er later nog aan toe, terwijl een beetje hartelijke belangstelling toch zo welkom was geweest. Een beetje, herhaal ik met nadruk. Voor velen is dat een moeilijk begrip. Kan dat, met iemand verbonden blijven en toch die ander gewoon eens láten? Ja zeker, en dat moet ook nog. Zoiets heet Privacy en zij is het zusje van de romantische liefde.

tussen

Ik zeg u tout simple: als u in de liefde geen Privacy behoudt of toestaat, dan kunt u er net zo goed niet aan beginnen. Of ermee ophouden.

tussen

De Liefdescursisten met aanleg voor paranoïde denkbeelden, schuifelen nu onrustig op hun stoel. De Geliefde Privacy geven, denken zij, dat is toch haast een vrijbrief overhandigen om overspel te begaan. Die laaghartige gedachte zegt natuurlijk meer over uw eigen verlangens dan over eventuele geheime plannen van uw Geliefde, maar toch is ze toch belangrijk genoeg om er stil bij te staan.

tussen

Uw gids op het pad naar blijvende liefde heet vertrouwen. Dus: u kunt werkelijk alles met de ander delen, maar u doet het niet. Het is immers onmogelijk om uw eigen leven te leiden en tegelijkertijd dat van die ander in ieder detail te doorgronden en na te voelen. Als u dat inziet, begrijpt u vanzelf dat het zinloos is dit krankzinnige ideaal te willen realiseren.

tussen

En nu de praktijk van moi's verstandige woorden.

tussen

Of u al een Geliefde hebt of bezig bent die te verwerven, het basisidee blijft dezelfde: hoe inniger het contact, des te belangrijker om regelmatig alleen te zijn.
Alleen zijn wil zeggen: de ander los laten. Het is dus niet de bedoeling om dan uren op de bank obsessief over die ander te fantaseren. Neen, u gaat uw eigen gang, alsof er geen Geliefde was, maar u houdt het nu fatsoenlijk. Uw Geliefde doet hetzelfde.

tussen

Naderhand kunt u aan de Geliefde vragen hoe hij of zij het gehad heeft, maar als daar vage antwoorden op komen, laat u dat zo. Niet gaan drammen, hoor. Vertrouw die ander; signalen van overspel ziet u gauw genoeg. Moi gaf daar eerder uitmuntende raad over.

tussen

Het was een gemakkelijk liefdeslemma deze week. Vandaar dat we volgende week de diepte in gaan met de Q van Quintessens. Na alles wat ik u geleerd heb en voorafgaand aan de rest, stel ik de centrale vraag: wat is de Quintessens van de liefde? Is het hormonale aanhankelijkheid, hartsgenegenheid, is het allemaal karma of toch weer wat anders?
Denk er voor de verandering zelf over na, voordat ik u het antwoord op deze en andere vragen wederom voorkauw.

Tot volgende week maandag!

Uw charmante Liefdesdocente,

Vilan van de Loo