A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

O van... Oud

Leiden, maandag 20 december 1999

Mijn lieve Liefdescursisten,

Ieder van u die mij schrijft, is oud of hoopt dat te worden. Wat is het alternatief? Dit is een rhetorische vraag, zeg ik maar even tegen de Cursisten met een Kerst-depressie, voordat zij op ideetjes komen. Oud, en hoe moet het dan later met de liefde, vraagt menigeen zich af. Is jeugd de enige olie van de hartstocht? Foei, toch, wat een vraag.

tussen

Ik geef toe dat het niet meevalt voor dertigplussers een geschikte Geliefde te vinden. Eerder gaf ik daar al nuttige tips voor, maar het blijft een feit dat de maatschappij niet veel gelegenheid biedt. Disco's en aanverwante feesten genoeg, dat wel, voor wie de twee kruisjes nog niet achter de naam kan zetten.

tussen

Voordat we in obligate bespiegelingen vervallen over de invloed van de media op de verplichting jong te zijn, wilde ik een andere weg inslaan. Zoekt u eens een foto op van uzelve van laten we zeggen... twee jaar terug. Niet veel verschil, zullen de meeste constateren. En toch, als u goed kijkt, zijn vandaag in de spiegel de eerste tekenen van het verval al zichtbaar. Toen was u jong en fruitig, oordeelt u nu, ook al dacht u er toen bepaald anders over.

tussen

Even Star Trek Voyager spelen. We gaan door een wormhol en belanden in de toekomst, twee jaar verderop. U kijkt terug naar degene die u vandaag bent en oordeelt.. Precies: jong. En fruitig. De moraal van dit verhaal is verpletterend in alle eenvoud: uw leeftijd is aan u niet besteed. Mais...

tussen

Tenzij u altijd in gedachten een hologram bij zich draagt, dat uw gedaante laat zien over twee, nee, deze keer vijf jaar. Cursisten in het bejaardentehuis kunnen hier drie van maken, voor moderne senioren blijven de vijf jaar gelden. Zo bevrijdt u zichzelf uit de oester van het heden, door er optimaal in te leven.

tussen

Jong pour toujours! Het kan dus, heb ik zonet aangetoond. U heeft er geen enkele van de dure anti-rimpelcrème's voor nodig die ik tegen beter weten in zo graag gebruik. Gewoon praktisch nadenken en voelen is voldoende. Op zich.

tussen

Volgende week zoals eerder beloofd de P van Privacy. Horen wij alles wat in ons omgaat met onze Geliefde te delen? Of is werkelijke intimiteit dodelijk voor de Liefde? Het antwoord op deze en andere vragen weet u op maandag 27 december, als u zich tenminste niet doodgegeten heeft tijdens Kerstmis.

Tot volgende week maandag!

Uw jeugdige Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

PS Nog steeds geen Kerstgeliefde in huis gehaald? Geen paniek, volg mijn instructies.