A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

N van... Naakt

Leiden, maandag 13 december 1999

Lieve Liefdescursisten,

Naakt zijn is de kunst tegenwoordig. Ja, lichamelijk lukt het wel. De kleren uitdoen is eerder gewoonte dan uitzondering geworden. Hele sauna's zijn volgepropt met mensen wiens gezicht ik niet kan verdragen, laat staan de rest. Goddank dwingen de weersomstandigheden hen om zich afdoende te bedekken. De naaktheid die ik begeer is van een andere aard, namelijk emotioneel.

tussen

Niet schrikken, Liefdescursisten. Ik ga niet zweverig worden of moeilijk doen. We houden het aards en eenvoudig. U moet het tenslotte wel begrijpen, n'est-ce pas?

tussen

Wie een Geliefde begeert of er al eentje op voorraad heeft, moet zich laten kennen door die ander. Par example. Cursisten met een narcististische inslag laten zich natuurlijk in de eerste fase van kennsimaking alleen op hun allerfraaist zien. Toch zou deze bronsttijd aanzienlijk aan emotionele verdieping winnen als ook twijfel, onzekerheid, angst en verdriet gezien mocht worden. In welke mate dat wenselijk is, bespreek ik later in het Lexicon bij het lemma P van Privicay.

tussen

Naturellement is dit eenvoudiger gezegd dan gedaan. Zelfs voor mij. Moi kan aan de telefoon beweren nog nooit zo gelukkig te zijn geweest, terwijl naast dezelfde moi een berg ligt van tassen met daarin voor honderden guldens troost-aankopen. Het is naïef te denken dat winkelen of andere compenserende activiteiten het verdriet verhelpt. Erover praten is beter. Maar moeilijk.

tussen

Om het u gemakkelijk te maken, zal ik enkele eenvoudige aanwijzingen geven. Allereerst spreekt u altijd over uzelf, dan pas over die ander. U zegt: "Ik voel me zo kwetsbaar als je zonder te waarschuwen het tl-licht aandoet." Of: "Wat vind ik het fijn te horen dat je van me houdt." Vervolgens houdt u uw mond. Dan kan die ander uw emotionele mededeling verwerken. Tot slot accepteert u wat uw Geliefde te zeggen heeft. Botheid, stilte, uitingen van overmatige affectie, het is allemaal een impuls waarop u beiden later terug kunt komen.

tussen

Het principe is dus: doe ik-uitspraken, geef die ander de ruimte en luister. Dit kunt u al naar gelang uw moed en verlangen het toestaan, uitbreiden en verdiepen. Uiteindelijk bereikt u zo een staat van emotionele naaktheid die geriefelijk zal aandoen. Koud? Mais non. In het warme nest van de ware liefde lijdt niemand kou.

tussen

Volgende week een vertrouwd onderwerp in de Liefdescursus dat vooral voor de dertig plussers interessant is: Ouderdom. Is er nog liefdesleven mogelijk na de drie kruisjes of is het beter om dan celibatair te leven? Houdt moed, Cursisten.

Tot volgende week maandag!

Uw immer decente Liefdesdocente,

Vilan van de Loo