A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

M van... Missen

Leiden, maandag 6 december 1999

Mijn lieve Liefdescursisten,

Moeiteloos somt u mij op wat u allemaal mist in het leven en dat komt au fond neer op de aanwezigheid van een Ideale Geliefde. Ik zie u graag lijden, omdat zulks uw leven tenminste wat cachet geeft - gelukkige mensen zijn vaak saai - maar het moet wel nuttig blijven. Laten we daarom bezien wat u met dat hevige Missen moet beginnen.

tussen

Moi onderscheidt twee soorten Missen. De ene soort is het verlangen naar wat niet is maar moest zijn, althans volgens uw hartstochtelijk gemoedsleven. Dit is een kwellende procedure, kan ik u uit eigen levenservaring verzekeren.
Uitgebreid stelt u zich voor hoe gelukkig u zou wezen als uw verlangens vervuld werden, welk een blijheid uw gezicht dan vanzelf ging uitstralen en dat uw dagen zich vanzelf als geurige bloemen aaneen lieten rijgen tot een bedwelmend bouquet. 't Is mooi, zoveel fantasie. Alleen onhandig. Want de praktijk wijst uit, dat u er alleen maar eenzamer en lelijker van wordt. Jammer.

tussen

Het is verstandiger de tweede soort van Missen te praktiseren. Noem het de medicijn voor uw liefdesleven, desnoods preventief toegepast. Deze soort is een combinatie van uw verlangen met enig geduld. U verlangt maar eist geen onmiddelijke vervulling. Ik geef toe dat het enige emotionele acrobatiek vereist, maar de resultaten kunnen hoogst bevredigend zijn. Uw hevige Missen van iets of iemand veroorzaakt dan geen leegte in u, maar ruimte.

tussen

Ruimte. Weer zo'n metafoor, hoor ik u al klagen, terwijl u alleen wilt weten wat de liefde in de praktijk oplevert. Foei, Cursisten. Wat stelt u zich weer dwingend op. Daar houdt de Liefdesdocente niet van. Allons. Genoeg berispt. Terug naar de praktijk van het gemis. Het is eenvoudig. Specificeer uw verlangen. Ontwikkel initiatief. Blijf standvastig. Blijf ruimte ervaren. C'est tout.

tussen

Denk erom: we handelen altoos met liefde. Tracht driftige opwellingen te negeren. Dat ik geen huurmoordenaar in mijn kennissenkring heb, is voor mij altijd een zegen geweest. Voor anderen ook, trouwens.

tussen

Volgende week in het Lexicon een onthullend lemma. Ik leg u dan uit wat naaktheid is, volgens alle belangrijke interpretaties behalve de fysieke. Die kennen we nu wel met al die televisieprogramma's. Is naaktheid een kwestie van natuur of cultuur? De hamvraag, dunkt mij.

Tot volgende week maandag!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo