A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

L van... Lach

Leiden, maandag 29 november 1999

Lieve Liefdescursisten,

Vertederd glimlacht u als de Geliefde alweer zijn favorietje liedje neuriet en 's avonds in bed lacht u verrukt als u terugdenkt aan zijn lieve onhandigheid die hem doet struikelen over iedere drempel. Mais... in de nadagen van uw liefde zijn de bakens verzet. Alles dat u eerst zo'n plezier schonk, is nu een bron van hete ergernis geworden. U wendt gekweld uw blik af van zijn gestoethaspel en het geneurie brengt u nader tot doodslag. Hoe kan dat toch? Tout simple.

tussen

Het is een hardvochtige liefdeswet die ik nu aan u openbaar, maar een nuttige: in de eerste maanden van uw relatie bevinden zich de redenen voor het verval ervan. Dat geldt met name voor datgene waar u om lacht en verder niet over nadenkt. Gelukkig is er licht in deze sombere cyclus te brengen. Het feit, dat u zich vanaf heden van de liefdeswet bewust bent, is al genoeg. Althans, bijna.

tussen

U dient het destructieve vermogen van het lachen om de Geliefde vervangen door het lachen met de Geliefde. Tracht humor in uw romance te brengen, en bezie de gebreken van uw Geliefde met milde spot. Mild, herhaal ik met nadruk. Sommige geestigheden kunt u beter met de poes delen dan aan uw Geliefde debiteren. Dit geldt vooral voor dames-Cursisten, die valser zijn dan de gemiddelde man ooit kan bevatten. Moi weet daar alles van.

tussen

Wie niet met een Geliefde kan lachen, verliest op den duur l'amour. Elkaar pesten en het vervolgens verwijten laten regenen over gebrek aan humor, valt hier niet onder. Ik doel op onschuldig vermaak. Bezoek een bioscoopfilm beneden uw niveau, imiteer eens een kip of desnoods een konijn, maak kleine grapjes en durf samen de slappe lach te krijgen.
Altijd op de bank zitten zwijmelen gaat op den duur vervelen. Hormonale activiteiten ook. Lachen niet.

tussen

Enfin, de zaak is duidelijk. De lach is geen luxe, maar een onmisbaar onderdeel van de liefde.

tussen

Volgende week leg ik u uit wat u wel en niet kunt missen in een romance. Is iemand missen een teken van ziekelijke afhankelijkheid? Is missen inderdaad heviger dan hebben? Het antwoord op deze en andere vragen kent u op maandag 6 december.

Tot volgende week maandag!

Uw glimlachende Liefdesdocente,

Vilan van de Loo