A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

K van... Kus

Leiden, maandag 22 november 1999

Liefdescursisten,

U kust te vaak, te gretig en te snel. En vervolgens schrijft u mij mails over uw verlangens naar hartstocht, trillende knieen en vurige nachten. U mist alles zo wanhopig, u zou ik weet niet wat doen om die passie in uw leven te hebben. Als ik dat soort opmerkingen lees, wend ik vermoeid mijn ogen af. Cursisten, niemand van u schijnt nog de ware betekenis van de Kus te kennen. Schande! Maar gelukkig heeft u moi, om u te stichten en te begeleiden. Een Kus, wat is dat eigenlijk?

tussen

Wij onderscheiden drie soorten Kussen, geheel volgens de traditie van het Oude Rome waar men tenminste nog wist wat gezelligheid was. De geperverteerde geest van nu smaalt graag op wat "orgies" zouden zijn geweest, maar zelf heb ik nooit enig kwaad gezien in zulke bijeenkomsten die even frivool als stijlvol waren. Kom daar eens om in de doorsnee parenclub. Excusez-moi, ik dwaal af.

tussen

Drie soorten Kussen, zei ik. Volgens Rome. Osculum is de vriendschappelijke Kus, te geven op het gezicht. Dan is er basicum, de Kus van genegenheid die op de lippen belandt. En in suavium vinden we de Kus die Geliefden elkaar geven.

tussen

In onze tijd zijn de grenzen tussen deze soorten Kussen vervaagd. Iedereen kust maar raak, bij iedere begroeting moeten minstens vier kussen uitgewisseld zijn voordat wij ervan overtuigd zijn dat de ander ons werkelijk heeft herkend.
Alleen al uit hygiënisch oogount keur ik dat af. Veelkussers zijn vies. Zij dragen de speekselresten mee van alle passanten op hun dag. En dan, emotioneel gezien is het armoe. Aldoor Kussen veroorzaakt kus-inflatie. Wat is een Kus nog waard, als iedereen die overvloedig uitdeelt?

tussen

En daarom heb ik mijn hakken in het zand gezet. Enkele dierbaren mogen mij de osculum geven en alleen mijn Geliefde is de suavium vergund. Willen anderen mij een lichamelijk blijk van genegenheid schenken, dan heb ik graag een hartelijke handdruk.

tussen

Ik raad u ernstig aan mijn voorbeeld te volgen. Een Kus wordt dan weer een bijzondere ervaring, een onmisbaar ingrediënt in de keuken van de romantiek. Toegegeven, de omgeving moet even wennen maar als u een paar keer uw hoofd voor de uitgestoken mond heeft weg gerukt, leert men snel. De Kusser in spé met uw uitgestoken hand weg duwen, werkt ook goed. Even doorzetten.

tussen

Volgende week tracteer ik u op een serieus lemma in het Lexicon: de lach. Kent u het verschil tussen lachen om en over de Geliefde? En brengt iedere lach uiteindelijk een traan voort? Het antwoord op deze en andere vragen kent u op maandag 29 november.

Tot volgende week maandag!

Uw kus-vrije Liefdesdocente,

Vilan van de Loo