A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

J van... Jaloezie

Leiden, maandag 15 november 1999

Mijn lieve Liefdescursisten,

Voortvarend ga ik door het leven, geen zee is mij te hoog en geen brug te ver. Als de huiskamer gewit moet worden, neem ik zingend het plafond even mee. Moet ik tijdens een lezing de liefde uitleggen, dan betreed ik geheel ontspannen het podium, gekleed in mijn mooiste jurk. Een muis in de slaapkamer? Geen probleem. Inbreker? Zo goed als dood. Ik ben een ijzeren vuist, gehuld in scharlakenrood fluweel. Maar soms is de vesting van mijn bestaan slechts een kaartenhuis. Want dan is moi Jaloers.

tussen

Jaloezie heeft twee elementen. U bent onzeker over uw eigen positie en een ander bezit iets waarvan u meent dat het u toekomt.

tussen

Ga maar na. Als u niet uw beau jour heeft en uw Geliefde schenkt een ander aandacht, al was het alleen maar om de tijd te vragen, dan slaat u snel groen uit. Jaloers. Niet flatteus, wel begrijpelijk. En op een dag dat u zich tout seul voelt, lijkt de wereld vergeven van gelukkige stellen die elkaar overvloedig beminnen. 's Avonds zit u eenzaam thuis en snauwt u lieve vrienden af die de brutaliteit hebben naar uw welzijn te informeren.

tussen

U ziet, Jaloezie richt zich niet alleen op vermeende statussymbolen als een mooi huis of een Jaguar. Emotie reageert op gedachte, gedachte op emotie.

tussen

Zelf ben ik tamelijk Jaloers. Dat komt door mijn eh... zuidelijk temperament dat passie boven rede stelt. Italië past dat principe zelfs juridisch toe. Goed om te weten; als de omstandigheden me ooit dwingen mijn Geliefde dood te schieten, zal ik zorgen daar berecht te worden.
U merkt, Liefdescursisten, dat ik mijn Geliefde toegewijd ben. Wijst hij mij op een fraai vormgegeven site waarop dames voorkomen, dan boek ik dezelfde dag nog een paar uur voor groot onderhoud bij de salon de beauté. En als ik bij hem vage signalen van verveling waarneem, dan zorg ik ogenblikkelijk voor wat vertier. Als hij blij naar huis gaat, leun ik achterover in de kussens. Uitgeput, maar weer gelukkig.

tussen

Natuurlijk kunt u Jaloezie beschouwen als de Judas van uw liefdesleven, waardoor de zuivere onschuld van uw liefde verraden wordt. U kunt ook mijn handelwijze volgen. Dan is Jaloezie een bron van inspiratie waaruit u overvloedig kunt putten voor een rijk en gelukkig liefdesleven.

tussen

Volgende week in het Lexicon de K van Kus. Een klein woord dat een wereld aan vragen oproept. Waarom kussen wij eigenlijk? Valt kussen te leren of is enig enthousiasme al genoeg? Op maandag 22 november kent u het antwoord op deze en andere vragen.

Tot volgende week maandag!

Uw lankmoedige Liefdesdocente,

Vilan van de Loo