A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

I van... Initiatief

Leiden, maandag 8 november 1999

Lieve Liefdescursisten,

In november gaapt de eindeloze winter u aan. Lange weken vol kou wachten u, waarin dicht bij de kachel zitten vooral pijnlijke wintertenen oplevert. Vol verlangen denkt u aan de heerlijke warmte van een Geliefde. Dat die niet komt aanbellen, is wel gebleken. Moedig besluit u Initiatief te nemen. Prompt staat het angstzweet u op de rug. Want hoe moet dat? En als het misgaat, wacht dan het eeuwig isolement? Komaan, kneuzebeestjes, niet zo bangig. Inititief nemen is eenvoudig. Let maar op.

tussen

Ieder Initiatief dat u neemt, is in feite een petit businessplan. U bepaalt het doel, ontwikkelt een manier om dat te bereiken en stelt een overzichtelijk tijdpad op. C'est tout. Sommigen van u bezwijken bijna onder dit eenvoudige inzicht. Laten we daarom de drie componenten van het Initiatief eens doornemen.

tussen

De eerste component: het doel vaststellen. Wie alleen een bedgenootje wenst, maakt meer kans dat op korte termijn binnen te halen, maar zulke platvloerse verlangens teisteren mijn dierbare Cursisten gelukkig niet. U wilt dus een Geliefde, maar waarvoor? Of: u wilt een vaste relatie goedhouden. Even terugbladeren, Cursisten. Onthou dat in alle gevallen geldt: hoe concreter uw doel, hoe hoger de kansen op succes.

tussen

De tweede component: de weg naar het doel. Vraag uzelf af: als iemand zo'n doel binnen een maand moest bereiken, wat zou die persoon dan moeten doen? Zo neemt u afstand van uw neuroses. Heus, dat kan nuttig zijn.

tussen

De derde component: een tijdpad opstellen. Hou dat realistisch, vraag ik u, en maak u geen illusies. Voordat u weet of een Geliefde voor altijd aan het profiel voldoet, bent u drie maanden verder. En een vaste relatie die verstoft was, is niet na een goed diner met avondmassage weer fris en stralend. Daar is meer voor nodig.

tussen

U ziet hoe eenvoudig Initiatief nemen is. Heeft u zich daarom nu zo druk gemaakt? Fis donc.

tussen

Wel moet ik nog een waarschuwend woordje laten horen. Initiatief nemen is mooi, maar u moet daarbij maat weten te houden. De ander kan gewennen aan uw actieve opstelling en daardoor zelf achteruitgaan in daadkracht. Zulks is uitermate onprettig als u ook eens een petite suprise wenst.

tussen

Volgende week dalen we af in de spelonken van uw hart. Het lemma J is gewijd aan Jaloezie. Is dat een mooie eigenschap of niet? En waarom krijgt u in Italië strafvermindering als u in staat van jaloezie uw Geliefde doodschiet? Op maandag 15 november weet u het antwoord op deze en andere vragen.

Tot volgende week maandag!

Uw initiatiefrijke Liefdesdocente,

Vilan van de Loo