A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

H van... Hart

Leiden, maandag 1 november 1999

Lieve Liefdescursisten,

Men neme: een Hart. Tot rust laten komen. Voorzichtig met een houten hamer in model kloppen. Eerst aanbraden met uitjes en knoflook, trassie en ketjap toevoegen, afblussen en laten sudderen. Tot slot ananas toevoegen. Denk erom: alleen verse. Serveren met rijst en een blaadje veldsla op mooie porceleinen borden. En dan... bon appetit.

tussen

De vegetarische Liefdescursisten hebben toch wel gevoel voor humor? Een Hart hoort men niet te eten, dicteert hun moraal, hoewel mijn slager fl.6,95 per kilo rekent. Enfin, ik wil maar zeggen. Zoals iedere smakelijke maaltijd voorbereid dient te worden, zo hoort u ook het Hart te prepareren voor de liefde.

tussen

Domweg volgen wat het Hart u ingeeft, is niet raadzaam. Voortdurend gehoor geven aan iedere opwelling en elke passie leidt tot stuurloosheid en algehele uitputting. En ja, dan weet het arme Hart ook niet meer waarheen, waarvoor.

tussen

Daarom is het beter uw Hart door de rede te laten opvoeden. Maak onderscheid wat het Hart wenst en wat de rede raadzaam acht. Zoek de dialoog. En durf keuzes te maken.

tussen

Alors, niet meteen in opstand komen, overgevoelige Liefdeskneusjes. Opvoeding accepteren is wat anders dan een hypnose toestaan die u moet modelleren naar een grijzig muizenleven, waarin een zucht al een emotionele crisis veroorzaakt. Voor mij betekent het Hart opvoeden ervoor zorgen dat het groot en sterk is, en moedig genoeg om lief te hebben.

tussen

Uiteraard verlangt u nu van mij instructies voor die opvoeding. Ik wil hier best de wereldliteratuur in enkele bon mots weergeven, maar waarom zou ik? Lees eerst Anna Karenina en vervolgens het Dagboek van Sofia Tolstoi. Dan praten we verder. Voorlopig biedt dit hele idee u al genoeg te verteren, dacht ik zo.

tussen

Zo nu en dan verwijten opstandige Liefdescursisten mij dat mijn romantische inzichten berusten op manipulatie. Ja hoor eens, dat etiquet kunnen we wel op iedere praktische gedachte plakken, maar daar schiet niemand iets mee op.
Natuurlijk kunnen mijn eenvoudige handreikingen misbruikt worden door een geest die onschuldiger is dan moi. Cursisten die mijn lessen volgen, hebben niets te vrezen. Zij onderscheiden truc van methode. En bovendien, wie zich tevreden stelt met een gemanipuleerd Hart, zal in feite nooit weten wat een Hart werkelijk is.

tussen

Als u durft te luisteren naar het Hart, bent u daarmee nog niet verzekerd van een Geliefde. U dient daarvoor te handelen. Volgende week in het Lexion behandel ik dan ook de I van Initiatief.
Wanneer is het tijd om Initiatief te nemen? Wat is het verschil tussen afwijzing van uw Initiatief of afwijzing van uw persoon? Valt er daarna nog wat te ondernemen? Het antwoord op deze en andere vragen weet u op maandag 8 november.

Tot volgende week maandag!

Uw hartelijke Liefdesdocente,

Vilan van de Loo