A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

F van... Familie

Leiden, maandag 18 oktober 1999

Lieve Liefdescursisten,

Onlangs had ik het genoegen mijn fiancé voor te stellen aan mijn maman. Enkele dagen tevoren gaf ik mij over aan ellendige hallucinaties, alle verstandelijke overwegingen ten spijt. Wat als het tussen hen afkeer op het eerste gezicht zou zijn? Zou elk van hen dan niet met andere ogen naar mij kijken? Enfin, alles ging goed, maar ik was tot nadenken gestemd. Kennelijk staat de liefde op gespannen voet met familiebanden. Hoe komt dat toch?

tussen

In het kort: u kiest de liefde, maar bent veroordeeld tot uw familie. Iedere Geliefde kunt u wegsturen. Familie blijft altijd familie. Zie dan de twee maar eens te verenigen op verjaardagen en feestelijke bijeenkomsten. Nu al werpt die horrible millenium-wisseling zijn schaduw vooruit, want deze Oudejaarsavond schijnt veelbetekenende keuzes af te dwingen.

tussen

Mais... Liefdescursisten, laat u toch niet gek maken.

tussen

Familie is mooi, maar niet alles. Liefde wel.

tussen

Kiezen hoeft niet. Althans, als u de nodige maatregelen treft die vooral disciplinair van aard zijn. Beschouw uw familieleden niet als een ballotage-commissie zonder wier goedkeuring het nooit helemaal in orde is met uw Geliefde. En uw Geliefde verbiedt u suggestieve opmerkingen te maken over de familie.
Toen één mijner ex-en kwaadaardig opmerkte dat ik toch wel erg veel op mijn moeder begon te lijken, beloofde ik hem stralend: "Later word ik precies zoals zij!" Toen ik hem vervolgens wees op het bestaan van mijn inspirerende grootmoeder em mijn geweldige overgrootmoeder, fronste hij zijn wenkbrauwen en zweeg. Enkele maanden later beëindigde ik de relatie. Tant pis.

tussen

Is de idee duidelijk? Ferm optreden, Familie en liefde een eigen plaats geven en vooral niet buigen voor verwachtingen en zogenaamde vanzelfsprekendheden. En wees lief, gun iedereen even de tijd om aan uw beleid te wennen.

tussen

Volgende week laat ik u in de coulissen van de liefde gluren. We gaan het dan hebben over Glamour. Moet u zich beter voordoen dan u bent? Kan uw Geliefde na jaren gedeelde knusheid toch bezwijken voor uiterlijkheden van een ander? En is uw geweldige Liefdesdocente nu altijd zo eh... enfin, op maandag 18 oktober kent u het antwoord op deze en andere vragen.

Tot volgende week maandag!

Uw romantische Liefdesdocente,

Vilan van de Loo