A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

E van... Ego

Leiden, maandag 11 oktober 1999

Lieve Liefdesdiertjes,

En? Al hersteld? Vorige week was het Werelddierendag en dus gaf u de poes een bordje verse zalm. Minette keek u dankbaar aan en begon te spinnen. Is dat liefde? Of komt het neer op een zakelijke transactie die bekend staat als de win-win situatie? Filosofisch getreuzel even terzijde, want in beide gevallen heeft uw Ego de overhand. C'est bien. Liefde is Ego, en Ego is goed.

tussen

Iedere vorm van liefde komt voort uit het Ego, dat is in moi's definitie: het gezond bewustzijn van eigenbelang en de keuze daarnaar te handelen. Als Minette haar dure vis meteen uitbraakt, is dat niet de reactie die u in gedachten had. U wilde lief gevonden worden.
Verdraag haar reactie maar. Als u tot dix telt en dan niet tegen haar uitvalt, heeft u zich mij betreft genoeg weggecijferd in de liefde.

tussen

Juist de aanwezigheid van een baatzuchtig Ego maakt liefde tot zo'n heerlijke ervaring. Dat die Ander gelukkig wordt door uw aandacht, uw aanraking of uw glimlach is strelend voor uw Ego. Hoe zoet is het, allerhande verjaardagscadeautjes te bedenken of uitstapjes te organiseren naar decadente hotels. Hierbij stelt u zich langdurig het blije gezicht van uw Geliefde voor. Ach, en dat heeft u allemaal bewerkstelligd! Is het niet geweldig geluk te kunnen geven?

tussen

On resume. Hoe groter het ego, hoe intensiever de zelf-streling van het geven.

tussen

L'amour voegt zich naar de wetten van de romantische economie. Waar gegeven wordt, dienen ook ontvangsten te zijn om het failliet van de romance te voorkomen. Dat nu gaat de gemiddelde Liefdescursist uiterst problematisch af. Als ik informeer naar het waarom, volgt er een stamelend betoog over kwetsbaarheid. Tja. En dan nog tobben waarom de liefde niet eeuwig duurde, hm?

tussen

Ontvangen gaat mij buitengewoon goed af. Complimenten, presentjes, liefdesbrieven, massages of mij langdurig bewonderend aankijken, het ontvangen van dat alles is voor mij geen probleem.

tussen

Neem mij als voorbeeld, raad ik u dringend aan. Geef. Kies precies dat, wat uw aanstaande of huidige Geliefde nodig heeft om gelukkig van te worden. En vergeet niet het mooiste ook cadeau te doen: uw bereidheid tot ontvangen. Geen excuses, graag.

tussen

Ach, was alles maar zo gemakkelijk. Volgende week in het Lexicon een heel wat lastiger onderwerp dan uw Ego. Ik behandel dan de F van Familie. Is het waar dat uw Geliefde later op haar moeder of zijn vader gaat lijken? En wat als het tussen u en uw schoonfamilie afkeer op het eerste gezicht was? Op maandag 18 oktober weet u het antwoord op deze en andere vragen.

Tot volgende week maandag!

Uw egocentrische Liefdesdocente,

Vilan van de Loo