A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

D van... Dagdromen

Leiden, maandag 4 oktober 1999

Lieve Liefdescursisten,

In uw opvoeding nam Dagdromen een verboden plaats in. Het mocht niet, want de werkelijkheid was veel belangrijker, vond uw maman. Natuurlijk meende zij het goed: "Ik wil je alleen maar beschermen tegen desillusies." Welnu, tegenwoordig luistert u naar uw Liefdesdocente en ik zeg u: "Droom, mes enfants, want het is de eerste noodzakelijke voorwaarde om een bloeiend liefdesleven te krijgen. En te houden."

tussen

Wie Dagdroomt, treedt nader tot zichzelf. Mooi gezegd, hè? En ook zo waar.

tussen

Een mens zit vaak gevangen in de praktische eisen van het alledaagse leven. Men moet beslissen welke kleren er gedragen worden, wat de pot 's avonds schaft en of die ene kennis nog in aanmerking komt voor een verjaardagskaart. Dan zijn nog iedere dag de collega's die met de juiste mengeling van afstand en vriendelijkheid tegemoet getreden dienen te worden. Uw horloge tikt medogenloos de minuten af, die eigenlijk gevuld moesten zijn met, ja waarmee eigenlijk?

tussen

Au fond, bedoel ik.

tussen

D'accord. Als u echt heerlijke romantiek wenst, zult u daar zelf mee moeten beginnen. Daarvoor is de Dagdroom. U geeft zich over aan beelden, geuren, aanrakingen en allerhande sensaties die u naar wens samenstelt tot een ideaal scenario. Al uw hartswensen visualiseert u. U merkt dat uw Geliefde u innig bemint en alleen het beste met u voorheeft. Als dat in uw Dagdroom kan bestaan, dan kunt u zich kennelijk voorstellen dat zoiets gebeurt in een vergelijkbare werkelijkheid.

tussen

Droom, smeek ik u, Droom, tot u dronken bent van romantische verwachtingen. Sla dan uw ogen op en benader uw Geliefde. Ik heb het al eerder gezegd: liefde is een werkwoord.
Voorbeeldje? U wenst avances te maken, maar uw angst toont u diverse beelden waarin u smadelijk afgewezen wordt. Verlamd door potentiële ellende doet u maar niets. Ga dan intensiever dan ooit Dagdromen ter bemoediging. Nog een voorbeeld. Uw Geliefde toont zich wat mat, de laatste tijd. Bent u een meubelstuk geworden? Enkele Dagdromen reiken u nieuwe mogelijkheden aan voor de herleving van het vroegere geluk.

tussen

O, ik hoor u al klagen: in het daglicht van de werkelijkheid vervluchtigt iedere Droom zo snel. Fis donc. Als dat zo is, hoort u niet thuis in mijn leerschool der liefde. Schiet op, mijn klas uit. Ik schrijf alleen voor degenen, die leven voor en uit het hart.

tussen

Volgende week laat ik u in de spiegel kijken, want dan behandel ik de E van Ego. Is iedere liefde uiteindelijk gebaseerd op egoïsme? Of had moeder Thérèsa toch gelijk en dient u zichzelf volledig weg te cijferen? En zo ja, hoe houdt u dat dan vol, menselijkerwijs gesproken? Op maandag 11 oktober kent u het antwoord op deze en andere vragen.

Tot volgende week maandag!

Uw dromerige Liefdesdocente,

Vilan van de Loo