A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

B van... Bed

Leiden, maandag 20 september 1999

Mijn lieve hulpeloze Liefdescursisten,

Nauwelijks ben ik met dit Lexicon der Liefde begonnen, of u overstelpt mij al met mails waarin u op emotionele wijze uiting geeft aan uw dankbaarheid. Ik weet niet hoe u het zonder moi heeft gered in de maanden dat de Liefdescursus met groot verlof was. Uit uw ontboezemingen blijkt dat er weer veel mis is gegaan. Vooral op het terrein der lichamelijkheden blundert u alsof u alle tijd van leven heeft. Overmatig initiatief nemen, blind zijn voor kansen, de verkeerde betasten of uit angst kuisheid hoog in het vaandel zetten. Is het Bed nu werkelijk zo belangrijk in de liefde?

tussen

Laat mij die vraag herformuleren. Kunt u jarig zijn zonder taartjes te eten?

tussen

Dat bedoel ik. Over soberheden van het bestaan treed ik niet met u in discussie. Mijn eenvoudige uitgangspunt is dat u alle kansen op geluk optimaal dient te benutten. Een beetje joi de vivre heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.

tussen

Er zijn er, die liefde en bed als synoniem beschouwen. Zij vinden dat hun brandende liefde op fysieke wijze geblust moet worden. Vraiment? Bedje in, bedje uit, zou ik niet bepaald een zinvolle uiting van de liefde noemen. Eerder een bewijs van bindingsangst.

tussen

Anderen kunnen slechts liefhebben als zij het lichaam daarvan buitensluiten. Zulken noemen hun liefde platonisch en roemen de kwaliteit ervan. Werkelijk zuivere liefde, zo verneem ik dan, heeft niets met het onderlichaam van doen. Dat betwijfel ik. Wie romantisch liefheeft, komt vroeger of later voor het bed te staan. Wij allen, geen uitgezonderd, zijn gedoemd tot de vreugdes van het menselijk bestaan.

tussen

In mijn Liefdescursus heb ik regelmatig aandacht besteed aan de lichamelijkheden van de liefde. Ik leerde u de eerste kus te geven. Daarnaast liet ik zien dat uitstel daarvan zijn bekoring kan hebben. Toujours wist ik dat liefde en lichaam onverbrekelijk verbonden zijn. Noem dat wijsheid. Of levenservaring.
En daarom, mijn lieve Liefdeskneusjes, kan ik u niet stevig genoeg op het hart drukken in de liefde uw hart en buik evenveel recht te doen. Geef u over aan romantische dagdromen en schemerige fantasieën, grote en kleine. Een goede kus is even meeslepend als eh... d'accord. Stel uzelf vervolgens de vraag: welke kan ik vandaag uitvoeren? En ga dan aan de slag.

tussen

Volgende week in het Lexicon der Liefde worden we nog fysieker dan deze week. Bij het lemma C leg ik u de werking van Chocolade uit, alsook de betekenis van dat bruine goud voor uw liefdesleven. Is Chocolade werkelijk de opium de l'amour? Kunt u ermee een Geliefde verleiden? Op 27 september weet u het antwoord op deze en andere vragen.

Tot volgende week maandag!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo