A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

A van... Angst

Leiden, maandag 13 september 1999

Alors mes petits!

Wie nooit bang is, verzuimt te leven. Eigenlijk wil ik het daar bij laten, maar dan begrijpt u de quintessens van deze uitspraak immers niet. U wenst een groots en meeslepend liefdesleven, of althans een romance die een beetje lukt, maar u bent niet bereid daarvoor angst te lijden. Jammer. En vooral: hoe dom.

tussen

Toen ik mijn Geliefde voor de eerste keer zag, moest ik ademhalingsoefeningen doen om weer tot mijzelf te komen, zozeer was ik bevangen door allerlei emoties die in feite allemaal op hetzelfde wezen: ik was bang. Ja, zelfs moi kan door dergelijke menselijkheden geteisterd worden. Intrigerend, n'est-ce pas? Ik was bang om afgewezen te worden, niet goed genoeg te zijn, te lelijk, te mooi, te oud of juist weer te jong, enfin, mijn fantasierijke geest speelde in een enkele seconde het ene horror-feuilleton na het andere af. Mijn lichaam wilde vluchten, maar mijn hart besloot anders. Want juist door de heftigheid van deze angst, wist ik dat het de moeite waard was om te blijven.

tussen

En waarom? Dat zal ik u uitleggen.

tussen

Angst en verlangen zijn twee kanten van dezelfde munt. Ofwel, wat u vreest is de schaduwzijde van datgene waar u naar verlangt. Hoe geringer de angst, hoe minder het verlangen.

tussen

Voorbeeld. Tenzij u een neurotisch karakter bezit, bent u nooit bang geweest voor een ordinair reepje chocolade, zelf niet van een inferieur merk. Daar verlang u immers niet naar. Evenwel. Du moment dat de prins/es van uw dromen in beeld komt, trilt u als een juffershondje vol angst voor verlies van iemand die niet eens de uwe is. Wat staat u te doen?
Er zijn twee opties. U laat zich door de angst verlammen en doet niets. Voordeel: de geliefde zal altijd in uw dromen aanwezig zijn. Nadeel: eenzaam pour toujours. Of: u neemt initiatief. Hoe u dat doet en wat u vooral moet nalaten, leert u in mijn Liefdescursus.

tussen

Alors. De zaak is duidelijk. Angst baant de weg voor liefde. En daarom zeg ik u: verwelkom met blijdschap de verliefdheid die u bang maakt. Alleen dan mag u van mij uw hart openen.
Volgende week in het Lexicon der Liefde een wat vrolijker lemma. Ik bespreek de B van Bed. Hoe lichamelijk moet of mag u zijn? Wat is het juiste moment? En kan echte liefde ook blijven bestaan zonder dat Bed? Op 20 september weet u het antwoord op deze en andere vragen.

Tot volgende week!

Uw moedige Liefdesdocente,

Vilan van de Loo