De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 9: Belangstelling Tonen

 

Leiden, maandag 8 maart 2010

Lieve Liefdescursisten,

Het is gemakkelijk om belangstelling te tonen wanneer iemand u het geheim van de liefde vertelt, of zeker weet een winnend loterijlot te koop te hebben, dan gaat alles vanzelf. U kijkt, u knikt, u stelt de juiste vragen. Maar in alle andere gevallen, waarin het geheel op u aankomt of er romantischtechnisch nog wat gebeuren zal, in al die andere gevallen zit u daar, leeg van binnen en dom van buiten.

Kent u dat gevoel?

tussen

Werkelijke belangstelling is iets anders dan een persoonlijke nieuwsgierigheid of een wens deze of die informatie te bezitten en wel nu. De belangstelling waar ik het over heb, richt zich op de persoon van de ander. Op de mensch.

Of die mensch ook voor u wat voelt, is afwachten. Maar u moet beginnen, altijd, of het eerlijk is of niet. In een volgend leven als goudvis mag u afwachten zo lang u wilt. Nu nog niet.

tussen

Belangstelling toont u in woorden, in zwijgen en in lichaamshouding. En door het feit dat u niet de hele tijd de mobiele telefoon aan heeft staan, natuurlijk.

tussen

Eerste factor. Woorden. Dat is: wat u zegt. De ene vraag na de andere afvuren werkt niet. Voordat u een vraag stelt, vertelt u iets over uzelf. Dat moet in evenwicht zijn. Anders is het een kruisverhoor en tenzij u in een oorlogszone woont en werkt, heeft u niets aan deze technieken.

Voorbeeld. Uw mogelijke Geliefde zegt: "Ik hou van schermen." Dat doet u helemaal niets, maar toch is het nuttige informatie. Dus u zegt: "Schermen? Dat is voor mij een nieuwe wereld. Wat spreekt je daarin zo aan?"

Let vooral op het kritiek-vrije antwoord. Alles valt positief te formuleren, als u maar wilt. Is iemand beroepscrimineel en op de vlucht voor de politie, dan zegt u: "Wat zul je moe zijn." Daarna kunt u het belang van rust ter sprake brengen en waar en bij wie dat moet gebeuren, bij u of in de politiecel.

tussen

Tweede factor. Zwijgen. U voert een gesprek om contact te ervaren. U zwijgt dus regelmatig om te horen wat de ander zegt. Omdat u het wilt begrijpen. Zwijgen is dus niet: wachten tot u weer mag praten.

tussen

Derde factor: lichaamstaal. U probeert oogcontact te houden. Niet de hele tijd, dat is griezelig. Kijk af en toe nar uw handen of uw schoenen, of naar de consumpties op het tafeltje voor u. Zorg dat er een tafeletje of vergelijkbaar meubel is. Niet naar anderen kijken. Niet over de schouder van uw mogelijke Geliefde kijken.

Ook niet doen: zuchten, opeens hard lachen en dat niet uit kunnen leggen, telefoneren, opeens aantekeningen maken, in uw stoel hangen of langdurig naar de wc gaan.

Wat u wel doet: u zit rechtop, u houdt oogcontact, u lacht alleen gezamenlijk en spreekt zodanig dat alleen uw mogelijke Geliefde het kan horen.

Zo laat uw lichaamshouding interesse zien. De ander vindt dat fijn.

tussen

Belangstelling tonen is de kortste lijn naar het hart van de ander,

  • omdat er een chronisch tekort is in Nederland aan belangstelling,
  • omdat aanhoudende belangstelling ofwel romantische emoties opwekt ofwel afstand,
  • omdat u in beide gevallen weet waar u aan toe bent.

tussen

Samengevat: belangstelling tonen is het begin van romantiek. Als u begint, schiet het tenminste een beetje op.

tussen

Volgende week maandag een onderwerp dat in essentie simpel is maar voor u zeer complex. Het betreft hier het voorstel doen voor een romantisch afspraakje. Hoe doet u dat? Hoe zorgt u dat de ander "Ja!" zegt? Wiens belang moet u altijd voor ogen houden? Het antwoord op deze en andere prangende vragen ontvangt u op maandag 15 maart van


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan