De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 8: Romantiek Uit De Krant

 

Leiden, maandag 1 maart 2010

Lieve Liefdescursisten,

Kijkt u nog wel eens een krant in? O, gelukkig. Liefdescursisten met een abonnement hebben bij mij een streepje voor. Structurele aanvoer van nuttige informatie, hoe zou u zonder moeten leven? Zeg nu zelf. Evenwel, bij alle aandacht die er uitgaat naar datingsites, blijft een oerdegelijk middel om een geliefde te vinden door u onbenut.

Nee, niet uw moeder.

Waarom eigenlijk niet?

tussen

In de krant staat een rubriek waarin kleine advertenties staan. Zoekt u even. Let op de rubrieksverdeling in soorten oproepen. Lees ze allemaal door, zoveel zijn het er niet.

Interessant, nietwaar?

tussen

Eens waren dit soort advertenties de enige manier om een Geliefde te vinden, buiten prijzige burootjes dan. Een advertentie bereikten duizenden, tienduizenden en misschien wel honderdduizenden, wonend in grote steden en op het platteland. De krant kwam overal, en daarmee de advertentie ook. Reageren kostte slechts een postzegel.

Het mooie is, dit is nog altijd zo.

Zelfs beter, want het aantal advertenties is afgenomen zodat de uwe meer zal opvallen. Wanneer kreeg u voor de laatste keer fijne brieven van mensen die dolgraag met u wilden kennismaken? Dat bedoel ik. U gaat een advertentie in de krant plaatsen.

tussen

Omdat u dit niet elke week doet, moet u het goed aanpakken. Niet bezuinigen op woorden. Wees royaal, het gaat tenslotte om de liefde voor uw leven.

tussen

Eerst schrijft u op klad wie u bent en wat u zoekt, en waarvoor. Wees zo duidelijk mogelijk. Wilt u naar pretparken, noteer dat. Houdt u meer van musea, schrijf het op. Liever gezinsvorming? Mag ook.

Duidelijkheid is hier het sleutelbegrip. Uw ideale geliefde die de krant leest, moet u kunnen herkennen. Dus geen vage uitdrukkingen over klikken en dat alleen ook maar alleen is en wel zien. Neen. Gebruik woorden die iets betekenen.

Nu gaat u het kladblaadje indikken tot kleine zinnen. Kijk in de krant naar voorbeelden. Vraag gerust om een foto. Nu komt het: verwijs naar een datingprofiel online, waar foto's van u te bewonderen zijn. Daarmee combineert u papieren en digitale media optimaal.

Is dat te moeilijk voor u, maak dan gebruik van de constructie Brieven Onder Nummer.

tussen

U merkt wel hoe belangrijk het is in het romantische om te weten wat u verlangt, Cursisten, en toch weten zovelen van u dat niet,

  • omdat u denkt dat liefde vanzelf gaat en dan merkt u het wel,
  • omdat u denkt dat het zinloos is te bedenken wat u wilt want u krijgt het toch niet,
  • omdat u niet weet u hoe daarachter moet komen.

Aha! Over dat laatste kan ik iets zeggen.

tussen

Indien u niet weet wat u eigenlijk wilt in de liefde, dan moet u beter opletten. Overal zijn beelden van liefde en romantiek, en daar reageert u op. Als u alleen naar de televisie kijkt, en u ziet een tachtigjarig stel, zucht u dan zonder het meteen te merken? Misschien is het een zucht van verlangen. Kunt u niet ophouden om over wilde feestbeestjes te lezen, dan is dit waarschijnlijk wat u zoekt. Bestudeer uw eigen reacties, en u zult weten wat u verlangt. Simple comme bonjour.

tussen

Samengevat: vraag om wat u wilt, aanhoudend en vastberaden, maar zorg dat u vraagt om wat u wilt.

tussen

Volgende week doceer ik de gesprekstechniek van de belangstellende vraag. Dat is iets anders dan een kruisverhoor afnemen, zeg ik er meteen bij. De verschillen ertussen bepalen voor een groot deel het romantisch effect. Voorbeeldzinnen en praktische tips ontvangt u op maandag 8 maart van


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan