De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 7: Online Romantiek

 

Leiden, maandag 22 februari 2010

Lieve Liefdescursisten,

Vroeger meende ik dat de ware grote liefde vanzelf zou opdagen. Ik hoefde er alleen voor te zorgen om op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig te zijn. Dat de ware in de gedaante van een kikker zou komen, begreep ik sinds ik kennis nam van sprookjes. Kikkers kussen is voor mij dan ook nooit een probleem geweest. Wel voor de Dierenbescherming.

Wat gaat hier mis?

tussen

Tegenwoordig heb ik het begrip "vanzelf" wat verruimd. Wat vanzelf komt, is het resultaat van doelgerichte actie. Juist in de romantiek is dat belangrijk. Vissen in de juiste vijver, met het juiste materiaal, om het in mannentaal te zeggen.

tussen

In de online wereld van romantiek is zeer veel te beleven. U kunt er ook verrassend diepgaande mensenkennis opdoen. Het geval wil namelijk dat in deze wereld het toezicht ontbreekt. Iedereen is zichzelf, en dat wil nog wel eens tegenvallen. In een café kijkt er iemand op uw vingers, op de sportschool wilt u graag blijven komen, baan en studie moeten behouden blijven dus u gedraagt zich netjes. Maar online? Tout autre chose.

tussen

Het is dus zaak, Liefdescursisten, om online zowel optimistisch als voorzichtig te zijn.

tussen

Men neme... een datingsite. Daar zijn er veel van, dus u bekijkt er een aantal. Zoek op elke site de groep op die ongeveer aan uw kenmerken voldoet wat leeftijd en interesses betreft. Dan ziet u de concurrentie. Beslis of u die aankunt. Daarna kijkt u naar de categorie ideale Geliefden. Zo kunt u beslissen of deze of juist die datingsite voor u geschikt is.

In uw profiel plaatst u een foto van uzelve. Laat die maken of doe het zelf met behulp van een webcam. Gewoon doen. Ook noteert u enkele opmerkelijke eigenschappen met een toelichting. Zegt u van uzelf dan u ondernemend bent, dan legt u dat uit met voorbeelden. Gewoon zeggen zoals het is. Pas nog failliet gegaan? Dan geniet u van de ups and downs van het leven. Eenzame man met vijf kinderen? Single daddy is op zoek.

tussen

Chatten is voor gevorderden en voor degenen die hebben verteld dat ze woordblind zijn. Beginnende chatters moeten niet oefenen in het romantische veld, daarvoor staat er te veel op het spel. Gevorderde chatters begrijpen dat, de rest moet het van mij aannemen. Sms? Kan best, maar ingeval u bangelijk of realistisch bent aangelegd, raad ik u dringend aan een voordelige gsm aan te schaffen. Liefst prepay. Dan houdt u de zaken gescheiden van elkaar. Dit is het voorzichtige deel.

tussen

Eens zal het toch op ontmoeten aankomen, Liefdescursisten. Aan romantisch telefoneren heb ik in het Cursusjaar Droom en Daad al veel aandacht besteed, zodat u het allemaal zelf kunt nalezen. Blijf oefenen op de glimlach in de stem, wil ik nog wel zeggen. Het kan u de liefde kosten of brengen. Aan u de keus.

Ontmoeten is op zich eenvoudig en niets op bang voor te zijn. U hoeft alleen te bedenken dat u ofwel uw Grote Liefde ontmoet dus dat is gewoon heerlijk, ofwel u ontmoet iemand die dat niet is dus dan maakt het niets uit.

tussen

Optimisme en voorzichtigheid, dierbare Cursisten, brengen u dichter bij de liefde. Ook online, jawel,

  • want u bent online betrouwbaar en dus kunnen ook anderen online betrouwbaar zijn,
  • want er zijn genoeg mensen die hun grote liefde online hebben gevonden, dus waarom u niet,
  • want als u niks doet, gebeurt er helemaal niks.

Wat ik zei, met een beetje initiatief kan het zomaar vanzelf gaan.

tussen

Samengevat: u vindt de ware liefde door voorzichtig en optimistisch te zijn.

tussen

Volgende week maandag behandel ik een aanverwante problematiek. Voor uzelf adverteren op een datingprofiel is best gemakkelijk. U hoeft alleen de vragen in te vullen. Maar adverteren in een krant, hoe werkt dat eigenlijk? En is het nog wel zinvol met dat bestaande woud aan datingsites? Het antwoord op deze en andere vragen krijgt u op maandag 1 maart van


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan