De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 4: Romantische Verlanglijstjes


Leiden, maandag 1 februari 2010

Lieve Liefdescursisten,

Ieder potje heeft een dekseltje en het mooie is, elk dekseltje heeft ook een potije waar het op past. Twee worden een, en die ene is meer dan twee. Of u nu potje of dekseltje bent, u heeft een precies beeld wat u zoekt en wie u nodig hebt. Zo moet het, denkt u, zo moet die ene ware liefde zijn, en anders niet. Desgevraagd kunt u toen noodzakelijke kenmerken opnoemen, vijf wenselijke en drie eigenschappen die u ook zouden aanstaan, maar ook moet u daarbij zes punten noemen die u onoverkomelijk vindt in de liefde. Verder, zegt u, verder staat u voor alles open.

Wat gaat hier mis?

tussen

Ja Liefdescursisten. zulke mensen zijn er. U bent ook zo, geef het toe. Als u dagdroomt over de man/vrouw van uw dromen, kunt u moeiteloos navertellen, ten eerste de haarkleur van de Geliefde, ten tweede de kledingkeuze, ten derde welke krant daar dagelijks in de bus valt en ten vierde of de Geliefde van honden dan wel van poezen houdt. En zo nog wat details, moeiteloos, nietwaar?

tussen

Met andere woorden, u heeft een romantisch verlanglijstje.

tussen

Dat geeft helemaal niets, in principe. Het is goed dat u weet wat u wilt. Mensen die niet weten of ze links- dan wel rechtsaf willen slaan, blijven op de rand van de stoep staan.

Hier houdt het goede nieuws op.

tussen

Gut, u bent er nog? Optimist, zeker. Ja, vandaar ook die lange wensenlijst. Eens, ooit en vast en zeker. Alleen niet vandaag of morgen. U merkt wel, dat ik aan die wensenlijst ga morrelen.

tussen

Stel dat uw romantische wensenlijst 38 punten bevat. Dat is helemaal niet zo veel, als u nagaat dat er ook punten op staan als 'geen gekleurde veters in sportschoenen'. Dat hadden best 179 punten kunnen zijn, maar aangezien u zichzelf beschouwt als lief en flexibel, is het bij die 38 gebleven.

Schrijf ze eens uit. Ja, tikken in de computer mag ook.

Nu in volgorde zetten. Dat hoeft niet heel precies, hoor. Maak er drie delen van: Noodzakelijk. Belangrijk. Ook Fijn. Dat sorteert wat gemakkelijker. Even rustig de tijd voor nemen, Cursisten, het gaat tenslotte om uw toekomstig liefdesgeluk. Daar mag u best een minuutje of wat aan besteden.

tussen

Zo, nu al klaar?

tussen

Dan gaan we verder. U schrapt de helft van uw lijstje. Blijft over: 24 punten. Daarna streept u er nog een keer tien weg. De vier punten die u overhoudt, zet u in volgorde van belang. De eerste drie bovenaan. Dat zijn voor u de noodzakelijke eigenschappen die een geliefde moet hebben, daar mag u naar uitkijken.

En die vierde? Dat is uw bonus. Aangenaam, maar niet noodzakelijk.

Ik begrijp best dat u hiervan schrikt. U voelt zich vast tekort gedaan in uw unieke persoonlijkheid, uw complexe karakterstructuur, uw bijzondere psyche en wat al niet. Nou, jammer. Leer ermee leven. Het gezelschap van het 38 punten lijstje was ook niet zo warm.

U merkt wel, Liefdescursisten, dat ik hard ben als het moet. Maar liefdevol, dat gaat vaak samen.

tussen

Samengevat: u moet leren kiezen tussen wat belangrijk is in de liefde en wat een bonus is.

 

tussen

Aanstaande maandag zal de Liefdescursus een stuk moeilijker zijn dan nu. Dan zal ik u leren om kandidaten te vinden voor uw romantisch afspraakje. Ik zou zeggen, bestudeer de vorige liefdeslessen zorgvuldig. Daar kunt u alleen groot profijt van trekken, en waarom dat wenselijk is, verneemt u volgende week van


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan