De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 3: Het Afspraakje met de Vrouw


Leiden, maandag 25 januari 2010

Lieve Liefdescursisten,

Een man die een afspraakje met een vrouw wil maken, dient slechts een enkele basisregel te onthouden. Hij moet doen wat hij zegt, op het moment dat hij het zou doen en het daarna bevestigen. Deze basisregel voorkomt vele misverstanden die een romance om zeep helpen voordat zij kan beginnen. Het klassieke voorbeeld waarin de basisregel veel leed had kunnen voorkomen, is de toezegging van de man: "ik bel je snel".

"Ja, leuk!" zegt de vrouw. Daarna denkt zij: snel, wat is dat eigenlijk? Volgende week? Neen. Over vijf dagen? Hmmm... nee. Vanavond is misschien te snel. Dan morgen of overmorgen. Belt hij daarna, denkt de vrouw, dan hoeft het voor mij niet meer, ik laat me niet aan het lijntje houden.

De argeloze man belt een dag te laat en treft niet meer die charmante vrouw die hem haar telefoonnummer gaf. Hij hoort een koelte waar hij van bevriest. De man moet uitleggen wie hij ook alweer was en wat de bedoeling is. Dan zegt zij: O", en laat een stilte vallen. Net als hij bijna sterft, zegt ze dat ze het helemaal gehad heeft met alle onbetrouwbare mannen en dan knalt ze de hoorn erop.

Wat gaat hier mis?

tussen

Dat alles overkomt de man die Liefdescursist is natuurlijk niet. Hij gebruikt de basisregel en zegt: "Ik bel je overmorgen, na zeven uur 's avonds." Om te laten zien hoe ruimdenkend en flexibel zij is, zal de vrouw zeggen: "Oh... kijk maar wat je schikt". Heren, dan alleen vriendelijk knikken. Niet naar luisteren. En enkele minuten na zeven uur bellen, want de klok tikt. Zeg vooral iets overbodigs als: "Ik had toegezegd je na zevenen te bellen..."

tussen

Ja, dat weet zij ook heel goed. Daar stond of viel inmiddels haar volledige romantische interesse in u mee. Het goede nieuws is: u bent geslaagd voor de eerste test. Het slechte nieuws is: er komen meer van dit soort testen. Maar het goede nieuws is dan weer: door de basisregel toe te passen, slaagt u altijd.

tussen

Want een vrouw onthoudt alles wat u zegt, ook de terzijdes, de gedachten-hardop, wat u zei in de mobiele telefoon toen zij naar de lucht staarde of achter u stond. Alles. Tout. En wat meer is, zij is in staat ontbrekende gegevens aan te vullen door overleg met vriendinnen en Google.

U kunt dus uw leven maar beter eenvoudig houden.

tussen

Praten met een vrouw moet u leren. Dat u geen oplossingen mag aandragen, is flauwekul. Voorbeeld? Heeft een vrouw een uur op uw schouder zitten snikken omdat het dak lekt, dan zegt u niet na dat uur "veel sterkte hoor" om vervolgens weer naar huis te gaan. Ontdek: oplossingen zijn goed, mits op het juiste moment. Klaagt een vrouw over kiespijn na een behandeling waarvan u weet dat het vanzelf over gaat, geef haar minstens anderhalf uur klaagtijd. Biedt daarna een oplossing aan volgens eigen inzicht, van "Neem een aspirientje" tot "Waar woont die schoft die zich tandarts noemt, ik tuig hem af."

tussen

Waarom u dat moet leren? Omdat de vrouw met u wil praten en wel op haar manier. Dat is een teken van haar romantische interesse. Zwijgt u of praat u alleen op uw eigen mannelijke manier terug, die eigenlijk alleen neerkomt op informatieoverdracht, welnu, dan voelt de vrouw zich afgewezen. Dan trekt ze zich terug.

En dan zegt de man: "Ik zag niks aankomen, ze was opeens verdwenen."

tussen

Gut.

tussen

Ik vat samen: vrouwen willen praten en concrete toezeggingen. Mannen, het is dit of een hond nemen.

tussen

Volgende week geef ik onderricht over het merkwaardige verschijnsel van de romantische eisenlijst. Dat is het wensenlijstje dat zich tijdens de eerste minuten van het afspraakje laat gelden. Is hij zus, kan zij zo? De uitslag bepaalt het romantisch vervolg. U kunt uw voordeel hebben van het wensenlijstje, maar ook lijden onder de nadelen. Hoe dat zit, verneemt u aanstaande maandag van


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan