De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 19: Omgaan met Afwijzing

 

Leiden, maandag 17 mei 2010

Lieve Liefdescursisten,

Het ene vreselijke is afgelopen zondag gebeurd. De computer toonde een zwart scherm, waarop met witte letters harde mededelingen stonden te lezen. Het was een afwijzing in een romance die jarenlang had bestaan. Einde oefening, voorbij, uit. Nu vind ik troost bij een klein laptopje, niet het ware, maar het werkt. Daarom kan ik u ook deze week schrijven.

tussen

Ziehier het recept. Zoals met computers, zo met mensen. Opeens is iets moois tot een einde gekomen, en hoe moet het nu verder? Niet, zegt de harde realiteit. Ja, maar, probeert u nog. Welnee, zegt de realiteit dan weer. O, zucht u tenslotte.

tussen

Na de breuk moet u praktisch denken, na elke afwijzing ook. Wat is de schade die u opgelopen hebt? Kent u de prioriteiten? Maak een lijstje van hetgeen voor u het belangrijkste is om te doen. Doe dat vervolgens. De emoties komen vanzelf wel. U moet eerst handelen.

tussen

Zoals u als Liefdescursist bij mijn lessen te rade gaat, zo belde ik een computermonteur. Hij kwam, hij zag, hij sleutelde wat en sprak troostend-praktische woorden over bestanden die er zeker nog zouden zijn. Uitzicht.

tussen

Alweer, zoals met computers, zo ook met mensen. U heeft na een afwijzing uitzicht nodig op iets nieuws, iets goeds. Dat hoeft niet noodzakelijk Windows 7 te zijn, Linux kan ook. Of een vakantie, een vriendschap met extra mogelijkheden, als iets ophoudt, mag u opnieuw kiezen. Het zilveren randje aan een donkere wolk, inderdaad.

tussen

Praktisch denken en doen, uitzicht scheppen, u richten op iets goeds. Zo overleeft u elke afwijzing.

tussen

Het mooie van deze liefdesles is, dat u meteen de praktijk van het leven in mag. Dit is de laatste les van dit seizoen. In de verre nazomer ben ik er weer, met nieuwe inzichten en andere lessen. De komende maanden zal ik computermonteurs ontvangen en elders nieuwe verbijsterende liefdesinzichten opdoen. Die deel ik straks met u.

Au revoir, Liefdescursisten. Denk erom: niet op de bank zitten miezemuizen. Ga erop uit en doe iets met het leven. Er is genoeg liefde voor iedereen.


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan