De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 17: Wanneer is een relatie een relatie?

 

Leiden, maandag 3 mei 2010

Lieve Liefdescursisten,

De simpelste vragen lijken gecompliceerd wanneer u, Liefdescursist, er een antwoord op moet geven. Is het zeewater nat? Zijn bonbons goed vor de gezondheid? Kunnen poezen blaffen? Dat zijn eenvoudige kwesties vergeleken bij dat ene: wanneer u een romantische relatie heeft. Na zeven afspraakjes? Na vijftien? Moet er gekust zijn of juist niet?

tussen

Ik zal u toegeven dat er altijd een vaag overgangsgebied is tussen vrijblijvend afspraakjes maken en het huwelijk. Daarin moet u zelf een weg zien te vinden, maar ik zal in deze liefdesles uw pad met een lampje bijlichten. Dat scheelt weer. Een beetje, althans.

tussen

U dient voor uzelf te bepalen of u monogaam wilt zijn of niet. Dat kan per Geliefde afhankelijk zijn, dus het is goed niets als vanzelfsprekend aan te nemen. De ene keer wilt u de ander totaal en volledig bezitten, de andere keer is een omgangsregeling voldoende. Het gaat om uw liefdesgeluk, dus het mag op uw voorwaarden.

Weliswaar beginnen daarmee acuut de problemen, maar die komen toch, dus waarom niet met uw wensenlijstje? Dat schept zeer snel duidelijkheid.

tussen

Laat mij voor het totaalgemak ervan uitgaan dat de romance monogaam zal zijn. Dat betekent dat u alleen met de Geliefde afspraakjes maakt en de Geliefde alleen met u. Dat betekent ook, dat u geen geheime verlangens naar een ander koestert. U voelt evenmin de neiging om de gangen van uw Geliefde na te gaan. Een mobiele telefoon kan gerust onbeheerd bij u achterblijven zonder dat u detective-impulsen voelt. Of, andersom, paniekaanvallen omdat u niet weet of de Geliefde in uw telefoon kijkt.

Dat is dus de eerste aanwijzing voor het bestaan van een romantische relatie: een overeenkomstig denken over de structuur ervan. Monogaam of niet.

De tweede aanwijzing ligt in het gezamenlijk toekomstperspectief. Kort gezegd: het is er of het is er niet. Fantaseert de Geliefde over wereldreizen maar niet met u, het bestaan van kleinkinderen die niet noodzakelijk van u zijn of, meer op de korte termijn, maakt de Geliefde zonder u te raadplegen afspraken voor het weekend, voor de vakanties, voor allerhande feestdagen zonder u? Dan bent u nog in stadium van het vrijblijvend afspraakjes maken.

Of u daarin blijft, hangt af van een goed gesprek. Of van uw geduld, ingeval u verlegen bent ingesteld.

tussen

U weet eigenlijk zelf niet wat u wilt...

  • Stelt u zich eens voor dat de Geliefde met een ander kust. Doet het pijn? O, u weet het dus wel.
  • Als u zich liever voorstelt dat uzelf met een ander kust, dan weet ik het wel.
  • Zelfs in de minst monogame relatie dient het u iets te doen, ja.

tussen

Samengevat: in elke romantische relatie bestaat een wij-gevoel. Het afspraakjes-stadium draait om een ik.

tussen

In de volgende liefdesles zal ik een merkwaardig fenomeen behandelen dat bij het afspraakjes maken vaak voorkomt. Ik doel hier op het plotseling afknappen van de een op de ander, zonder dat de ander daar bij zijn of haar weten aan heeft bijgedragen. Opeens is het over en sluiten, nadat het de seconde ervoor nog anders was. Hoe dat kan, en wat u dan moet doen, verneemt u op maandag 10 mei,


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan