De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 16: De Juiste Dosis Contact

 

Leiden, maandag 26 april 2010

Lieve Liefdescursisten,

Wat genoeg is, laat zich gemakkelijk uitleggen. Het is tussen te veel en te weinig in. U denkt 'het kan nog wel', maar dat kan het niet, of helemaal niet. Zo is het met eten, zo is het met contact in de prille liefde. Regels bestaan niet, behalve die ik u uiteenzet. Wat is genoeg contact?

tussen

Ik zal de vraag uitdiepen, zodat u de verschrikking ervan beter begrijpt. Genoeg wil zeggen, dat er tussen u en de geliefde een volmaakte tevredenheid bestaat over de mate waarin u elkaar ziet en spreekt. Het schenkt rust en een beetje smartelijk verlangen. Het is dus niet zo dat u of uw Geliefde denkt: "Alweer" of "Nog steeds niet, nou dan niet." Veel te veel contact leidt tot hetzelfde als veel te weinig contact, namelijk tot verlies van de liefde.

Daarmee verdwijnt ook het probleem, dat is dan weer de zonzijde waarop ik u altijd wijs.

tussen

Elke Liefdescursist die zich in een prille romance bevindt, moet proberen praktisch te blijven denken. Dat is moeilijk. Daarom gaat u zichzelf bijhouden, en wel als volgt.

tussen

Een week lang noteert u elke keer dat er contact was tussen u en de Prille Geliefde, en ook, wie daartoe het initiatief nam. Na die week ziet u een patroon, dat u moet bestuderen. Dat u elke ochtend opbelt, zou dat na een jaar te veel kunnen worden? Waarom belt u eigenlijk altijd op en nooit de Prille Geliefde? Dus: u neemt het patroon van de korte termijn en beziet dat over de langere termijn.

Het kan zo zijn, dat er helemaal geen contact was. Drukdrukdruk, en de ander mag ook wel eens wat doen, vindt u. Ja toch, nee zeker, anders hoeft het voor u niet. Is dit de situatie, dan raad ik u aan hetzelfde te doen. Neem het patroon van de korte termijn en bezie dat over de langere termijn. U ziet: niets. Precies, want u zult iets moeten doen om iets te verkrijgen. Dat is met drukdrukdruk net zoals in de liefde.

Zo ontdekt u de juiste dosis contact.

tussen

Maar u wilt graag meer, u wil met twee een worden, u wilt samenwonen en samensmelten...

  • Samenwonen is het beste middel tegen romantische passie.
  • Wat is er mis met wachten en smachten?
  • Hoewel, als broer en zus leven is vast erg gezellig.

tussen

Samengevat: contact is een kwestie van lange termijn.

tussen

In de volgende liefdesles ga ik in op het niemandsland tussen afspraakjes maken en het hebben van een relatie. Wanneer weet u eigenlijk of u een romantische relatie hebt? Als het contract in de brievenbus valt? Er gebeurt iets daarvoor, en dat leg ik u uit op maandag 3 mei,


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan