De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 15: Afspraakjes en Kussen

 

Leiden, maandag 19 april 2010

Lieve Liefdescursisten,

Afspraakjes zonder kussen zijn teleurstellend, maar kussen op afspraakjes leidt niet per definitie tot romantisch geluk. Dat is complex, zult u verzuchten en inderdaad, dat is het. Tenminste, voor u. Wanneer u kust en wanneer niet, moet u aanvoelen en kunt u dat niet, dan vindt u houvast in enkele eenvoudige gedragsregels.

tussen

Voor alles geldt: bij twijfel niet kussen.

tussen

Want twijfel betekent de afwezigheid van zekerheid. Waarom zou u iemand willen kussen zonder dat u zeker weet of u dat wel wilt of dat het bij de ander welkom is?

Het goede antwoord op deze vraag is: u heeft daarvoor geen enkele reden.

Daarmee is de hoofdregel van toepassing. Bij twijfel niet kussen.

tussen

U mag nooit kussen uit gewoonte. Indien u iemand begroet met kuskuskus, dan bent u kennelijk niet in staat tot het geven van een hartelijke handdruk. Ook is dan pijnlijk duidelijk dat u kustechnisch op routine vaart en er op dat gebied weinig van u te verwachten valt.

Nooit doen dus, Liefdescursisten, kussen uit gewoonte. Elke kus moet een keuze zijn. Altijd. Dat is de tweede regel.

tussen

Kussen in de meest romantische zin van het woord, komt beter later dan vroeger op het afspraakje. Niet meteen, dus. Het eerste afspraakje schept het verlangen, het tweede afspraakje de passie en het derde afspraakje de realisatie. Indien u toont te kunnen wachten, laat u zien meer te zijn dan een eenvoudig lustdier. Daarvan zijn er al zo veel. Liefde staat bij u op de eerste plaats, Cursisten.

tussen

U vindt dat meteen kussen moet kunnen, u bent toch alletwee volwassen mensen?

  • Inderdaad. Maar dat is geen garantie voor romantisch succes.
  • Niet elk velangen hoeft meteen gestild te worden. Beschaafde mensen kunnen wachten.
  • Plus, kussen na enig uitstel gaat gewoon beter. Wijn moet rijpen voor het drinken.

tussen

Samengevat: Kussen is nooit vanzelfsprekend.

tussen

Volgende week vereenvoudig ik voor u een lastig probleem, dat vooral gedurende de eerste afspraakjes voor hoofdpijn kan zorgen. Het gaat om, zakelijk gezegd, de hoeveelheid en de soort contact. De een wil elke dag telefoneren en sms'en en kijkt uit naar handgeschreven brieven, de ander wil alleen even bevestigen dat het volgende afspraakje doorgaat. Wat nu? Dat verneemt u op maandag 26 april van


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan