De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 14: Na Het Eerste Afspraakje

 

Leiden, maandag 12 april 2010

Lieve Liefdescursisten,

En, hoe was het? Als alles goed is gegaan, heeft u tussen de vorige en deze les uw eerste romantische afspraakje gehad met een mogelijke grote liefde. Ja, dat was wat, nietwaar? Ook al, zoals sommige Cursisten mij mistroostig schreven, omdat het niet doorging. De mogelijke grote liefde zei af, u durfde bij nader inzien zelf niet en dan zijn er ook nog de Cursisten, die besloten hebben eerst alle theorie omtrent de liefde tot zich te nemen en daarna nog wel eens verder te zien.

Die groep is vermoedelijk zeer groot. Veel willen, niets durven, en dan mij mailen over eenzaamheid. Hoe het kan, vraag ik nooit.

tussen

In ieder geval, of u dat afspraakje heeft of ooit zult hebben, er zijn enkele aandachtspunten die u beter van buiten kunt leren.

tussen

Want uw gedrag na het eerste afspraakje bepaalt in gelijke mate of er een tweede afspraakje komt, als uw gedrag tijdens het eerste afspraakje.

tussen

Zo zijn er Liefdescursisten die na het eerste afspraakje de ander hinderlijk gaan bestoken met aandacht. De ene dag laten ze bloemen bezorgen, de andere dag bombarderen ze met sms'jes om de derde dag, indachtig het idee dat variatie goed is, opeens handgeschreven brieven in de bus te gaan proppen.

Overdaad schaadt, Cursisten.

Bent u de hele tijd aanwezig, dan zal de mogelijke Geliefde u afwijzen. De reden: zuurstofgebrek.

tussen

Belangrijk is de tijd voor u te laten werken. Tijd om te voelen wat er was, daarover na te denken en te ontdekken of er zich een verlangen ontwikkelt. Verlangen bij uzelf of bij de ander.

Na het afspraakje gaat het samenzijn in uw hoofd nog een tijdje door. U denkt aan dit nog willen zeggen, misschien ook daarheen willen gaan, hoe zou die ander uw huis eigenlijk vinden en hoe moet het straks met het eten. Dat is de nasleep. De uitloop. Het zijn de kleine neurotische reacties. Niet onderdrukken hoor, daar ontstaan alleen maar verslavingen door.

Pas daarna voelt u wat het afspraakje voor u betekende. Gewoon, doordat u aan de ander denkt en dan voelt u iets. Als uw lichaam opeens verkrampt, is dat informatief. Als u opeens merkt een uur voor uzelf uit te zitten glimlachen, weet u ook meer.

De tijd die u voor uzelf heeft, moet u ook aan de ander gunnen. Dus niet even opbellen en vragen of die ander ook eh... Neen. Zero contact, graag.

tussen

Maar u wilt zo graag weten hoe uw Mogelijke Geliefde u vond, zegt u.

  • Natuurlijk. Maar wilt u zich dan opdringen?
  • Zolang u niet bent afgewezen, is er hoop.
  • U kunt zich ook verloven met iemand die dol op u is maar aan wie u bij nader inzien niets aan vindt.

 

tussen

Samengevat: Na het afspraakje komt het erop aan.

tussen

Met ingang van volgende week, Liefdescursisten, behandel ik enkele weken hetgeen bekend staat als 'dealbreakers and dealmakers', foeilelijke woorden voor onvertaalbare begrippen. U knapt op iets af of u knapt van iemand op, daar komt het op neer. Waar dat vanaf hangt, is iets anders. Om met het belangrijkste te beginnen, hoe zit het met kussen op afspraakjes, en kussen ter begroeting? Dat luistert nauw. Hoe nauw, verneemt u op maandag 19 april van


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan