De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 13: Romantisch Gedrag (2)

 

Leiden, maandag 5 april 2010

Lieve Liefdescursisten,

Vorige week bleef u steken bij het onderdeel flirten en complimenten geven. Ja, als u dat nooit gedaan heeft, dan is dat schrikken. U bent geen Golden Retriever die bij iedereen zomaar op schoot springt. Eerder een bang juffershondje als het op de praktijk aankomt en zeg nu zelf, wat is het leven zonder praktijk? Een theoretische oefening, inderdaad. Zo vindt u nooit iemand om te kussen.

tussen

Complimenten en flirten liggen in elkaars verlengde. Leert u het ene, dan beheerst u het andere vanzelf ook een beetje. Dat zou u verheugd moeten stemmen, maar u brengt alleen weerstand op. Alsdat het allemaal manipulatie is. Alsdat het toch vanzelf moet gaan. Alsdat het u niet ligt. Alsdat... ja, en zo kan ik nog even doorgaan, alsdat ik zou willen.

Laat mij duidelijk zijn: flirten en complimenten geven zijn een daad van liefde. Wilt u liefde in uw leven, dan moet u hieraan meedoen. Zonder gaat het niet.

tussen

Het is gedrag, au fond. Positief gedrag waarin u zich toont als een aangenaam persoon. Als iemand om van te houden.

tussen

Eerst een compliment. Dat is iets met woorden. Voordat u wat zegt, heeft u nagedacht. Zoek iets aan de ander dat u oprecht kunt waarderen. Een haarkleur, de keuze van schoenen, het aldoor op tijd zijn, het enthousiasme, wat dan ook. U zult ontdekken dat er aan iedereen iets te waarderen valt, en dat kan een openbaring zijn voor de chagrijnen onder u. Ja, in het uiterste geval waardeert u de afwezigheid van de ander, maar dat is dan toch ook iets om blij over te zijn?

Goed.

U heeft iets positiiefs gevonden om te zeggen. Een compliment begint met een waarneming: "Wat heb je toch altijd mooie schoenen aan". Dan vervolgt u met het emotionele effect dat de waarneming op u heeft: "Ik word blij als ik ernaar kijk". Daarna houdt u op. Even niks zeggen, glimlachen en niet gaan staren. Vaak zal de ander uw compliment wegwapperen door het te kleineren ("Die oude dingen heb ik al lang") of u in discrediet te brengen: "Ben je dronken?"

Niets van aantrekken. Mensen zijn vaak onhandig. U sluit af met: "Dat wilde ik gewoon even zeggen."

Het compliment is verzonden en ontvangen, waarmee u op langere termijn er romantisch-technisch er beter voor staat.

tussen

Dan het flirten. In het voorgaande heeft u hopelijk gezien dat uw nieuwe gedrag zich richt op het waarderen van de ander. Dan kan met een compliment, maar ook met flirten. Dat is iets anders dan een zin. Het is een gesprek, een veelvoud van zinnen dus, en vooral een dialoog. U moet dus reageren op hetgeen een ander zegt.

Flirten heeft in principe niets met het lichamelijke van doen. U laat de ander merken dat die bijzonder is, aantrekkelijk, uitzonderlijk en aanbiddelijk. Kleine complimenten doen het goed, vanuit een rotsvaste overtuiging dat de ander het romantische liefdescentrum van de wereld is. Positief blijven. Nooit handtastelijk worden. Geen monologen over uzelf houden. Weinig knipogen.

tussen

U zegt dat u nooit zelf een compliment krijgt dus waarom moet u ermee beginnen.

  • O, dus u houdt de balans bij. Wilt u alleen iets geven na het krijgen?
  • Raad eens: dat denkt vrijwel iedereen.
  • Probeer het eens één week uit. Zelf beginnen.

tussen

Samengevat: flirten en complimenteren brengen de liefde op gang.

tussen

Met deze nieuwe kennis, de noodzakelijke aanvulling op hetgeen u in de vorige weken hebt geleerd, laat ik u naar het romantische afspraakje gaan dat u heeft weten te regelen. Volgende week neem ik u weer aan de hand, want dan breekt voor u een nieuwe cruciale fase aan. Wat te doen na het eerste afspraakje? En wat vooral niet? Meer hierover verneemt u op maandag 12 april van


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan