De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 11: de Romantische Uitnodiging (2)

 

Leiden, maandag 22 maart 2010

Lieve Liefdescursisten,

Als u goed oplet, kunt u deze week nog iemand mee uitvragen. Wilt u meteen beginnen met de vermoedelijk Grote Liefde van uw leven? Dat kan. Probeert u eerst een romantische vriendschap? Geen probleem. Of zoekt u meer in het losse contact zonder consequentie? Wat u wilt. Hoe dan ook, u moet zelf beginnen de hele affaire, zoveel heeft u inmiddels wel begrepen van mij. Iemand moet initiatief nemen, en waarom u niet?

Zeg nu zelf; waarom u eigenlijk niet?

tussen

Na de Liefdesles van vorige week heeft u een kandidaat voor een romantisch afspraakje voor ogen. U heeft ook bedacht, wat het voordeel is van die ander. Dat kunt u zelfs in een enkele zin onder woorden brengen. Leest u de les even terug? Dan hoef ik mijzelf niet te herhalen.

tussen

Fijn.

tussen

Dan kan ik verder. U dient zich voor te bereiden op het daadwerkelijk mee uit vragen. Dat verloopt in een gesprekje. Reken op weinig tot geen medewerking van uw romantische kandidaat, dan kan het alleen maar meevallen.

Voorafgaand aan het gesprek, dient u er absoluut zeker van te zijn dat de kandidaat weet dat u bestaat. Het feit dat u al tien jaar naar iemand gluurt, wil nog niet zeggen dat de liefde wederzijds is. Drie maanden tegenover iemand in de trein zitten, ook als u helemaal die kant niet uithoeft, valt niemand op. Een week bij iemand op de stoep staan wel, dat soort activiteit trekt als u een man bent de aandacht van vrouwelijke knokploegen. Die bestaan niet? Neem het risico, zou ik zeggen.

Dus: weet die ander dat u bestaat? Is daar bewijs van? Denk aan: post en sms, anderen die kunnen getuigen dat u-beiden een gesprek voert, het feit dat de kandidaat in dat gesprek uw naam noemde. Voor sommige Liefdescursisten is de grens tussen waan en werkelijkheid flinterdun, vandaar deze opmerkingen.

tussen

Nu het gesprekje.

Fase 1: de opening. Hierin zegt u iets tegen de kandidaat, dat heeft contact leggen. Luister naar hetgeen er terug wordt gezegd. Reageer daar positief op. Zegt de ander iedereen wel tegen de muur te kunnen zetten, dan reageert u met een opmerking over temperament. In de fase van de opening hoeft u alleen het gesprek te beginnen.

Fase 2: de introductie. Omdat u huiswerk heeft gedaan, weet u waarnaar uw kandidaat verlangt. Rust of opwinding, u heeft het romantische afspraakje bedacht dat erbij hoort. Over het verlangen van de kandidaat maakt u een opmerking. Hyperactieve vrouw? U zegt: "Wat kun je toch veel, ik kan me voorstellen dat je moeilijk aan rust toekomt." Ingeslapen man? U zegt: "Ik bewonder je om je vermogen tot rust, maar ik vermoed dat je ook een andere kant hebt." De bedoeling van fase 2 is dat de ander "ja" zegt. Stem uw formulering daarop dan ook af.

Fase 3: de vraag. Die is een logisch vervolg op het "ja" van de ander. Bij de vrouw zegt u: "Ken je het nieuwe PowerYogacentrum?" Tegen de man zegt u: "Vorige week is er een nieuwe boksschool geopend, heb je daarover gehoord?" Dan moet u een "nee" horen, waarna u weer zegt, dat u kaartjes heeft, voordeelcoupons, een kennis die de ander en u graag wil rondleiden enzovoort. Met andere woorden, u maakt er iets laagdrempeligs van. Ja, waarom eigenlijk niet, denkt de ander. Die zegt dan: "Ja, leuk".

Dan heeft u een romantisch afspraakje. Ingeval van weigering zegt u zonnig: "Jammer hoor", praat over niets en verdwijnt dan. Thuis kunt u instorten.

tussen

Moet het nou zo, zult u zeggen, het kan toch ook veel romantischer?

  • Natuurliijk, ga met een bos rode rozen iemand ten huwelijk vragen en kijk eens of dat werkt,
  • of wapper met twee reserveringen voor een hotel in Parijs;
  • er is helemaal niets mis met klein beginnen, toch?

tussen

Samengevat: romantisch succes komt voort uit een plan. Eerst een plan, dan succes.

tussen

Met deze praktische Liefdesles kunt u meteen doorstomen naar de volgende les. Daarin zal ik u leren hoe u zich moet gedragen op een eerste afspraakje. Nee, dat gaat niet vanzelf. Ging het tot nu toe vanzelf? Dat bedoel ik. Ik geef u enkele handreikingen aangaande begroeten, de kwestie van het kussen en wenselijke activiteiten. Dit alles en meer leert u op maandag 29 maart van


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan