De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 10: de Romantische Uitnodiging (1)

 

Leiden, maandag 14 maart 2010

Lieve Liefdescursisten,

Men kan alle Liefdeslessen uit alle jaargangen bestuderen en het met alles eens zijn - heus, het komt voor- maar dan vooral is het tijd om tot actie over te gaan. Gaat het daar niet altijd over in mijn klas? Handelen. Initiatief nemen. Iets doen, opdat er resultaat ontstaat. Doet u niets, dan heeft u meer van hetzelfde en dat is eigenlijk minder dan iets.

Kent u dat gevoel?

tussen

Neemt u deze of gene eens in gedachten, iemand met wie u graag een romantisch afspraakje zou willen maken. Het gaat er nu niet om wat er allemaal op zo'n afspraakje moet gebeuren. Het gaat om deze of gene, en dan bij uitstek degene aan wie u niet goed durft te denken in dit verband.

Ja, zeker, precies, die bedoel ik.

tussen

Die persoon gaat u mee uitvragen.

tussen

Nu is iemand mee uitvragen in principe niet moeilijk. Toch zie ik het vaak pijnlijk fout gaan. Dan stommelt de een naar de ander toe, die een beetje schrikt van het lawaai. Dan komt de een te dichtbij de ander en terwijl er dan strak in de ogen gekeken wordt (of juist helemaal niet), zegt de een tegen de ander iets over leuk vinden en samen een avondje uit. Is dat aantrekkelijk? Neen. Geen wonder dat de ander iets zegt over helaas, en jammer en misschien een volgende keer. Dat is dan zoals het oud-Nederlandsche spreekwoord zegt: als de kalveren op het ijs dansen. Dan weten we het wel, Cursisten. Voor de dommies: dat gebeurt dus nooit.

tussen

Iedereen ter wereld wil dolgraag met u uit, als iedereen daar tenminste een reden voor heeft. Het is dus aan u die reden te bedenken.

Kent u de ander niet zo goed? Nou, waarom moet die dan mee op een afspraakje? Neem liever de tijd om iemand een beetje beter te leren kennen, dan weet u ook of er romantisch perspectief is.

tussen

Wat kan de reden zijn, zult u denken. Dat hangt af van de aard, opvattingen en levenswijze van uw Mogelijke Geliefde. Is die ander bijvoorbeeld geobsedeerd door Legosteentjes (wat in alle leeftijdsklassen voorkomt), dan kunt u wellicht samen naar een Lego congres waarvoor u toevallig twee kaartjes heeft.

Is die ander dol op dieren, teken dan in fraaie kleuren de schoonheid van padden en vleermuizen in Blijdorp of een andere dierentuin.

Als uw mogelijke Geliefde bijkans overwerkt is, dan stelt u een high tea in een chic hotel voor met de bonus-belofte dat daarna extra snel werk verzet kan worden.

Ja, natuurlijk hebben al deze redenen weinig tot niets met uw ravisante persoonlijkheid te maken. Dat geef ik toe. Laat mij eens hard zijn. Als uw persoonlijkheid ravisant genoeg was, volgde u de Liefdecursus niet. U heeft hulp nodig. Voila. U begrijpt nu de noodzaak van die reden.

tussen

Een reden, een reden, het moet toch gewoon klikken, denkt u. Jawel, maar

  • niet iedereen let op dat geklik, er is al zoveel informatie elke dag,
  • eerst is die reden buiten u, daarna bent u vanzelf die reden geworden,
  • en u leertmeteen in hoeverre u bereid bent moeite voor iemand te doen.

tussen

Samengevat: iedereen wil met u uit, indien er een goede reden voor bestaat om dat te doen. Die reden moet u zien te bedenken.

tussen

Als u dit alles overdacht heeft en wanneer u klaar bent met de karakterstudie van degene die u gaat uitvragen, dan bent u klaar voor de volgende les. Daarin zal ik voorbeelddialogen behandelen en u enkele doeltreffende zinnen voorzeggen die u van pas kunnen komen. Hierna moet u in staat zijn iemand mee uit te vragen. Hoe, dat leert u op maandag 22 maart van


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan